Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!


Αφού η μνημονιακή αθλιότητα έχει φτάσει στο έπακρο, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, φορολογικού και του γνωστού «κόφτη», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σε συνεργασία με τους νταβατζήδες της Ε.Ε. συνεχίζουν την προκλητική επίθεση ενάντια στα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και την νεολαία. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπαίνουν τα «εργασιακά», αλλά και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Μέσα στον επόμενο μήνα θα βγει το πόρισμα (προτάσεις για το νομοσχέδιο) της 8μελούς επιτροπής, που έχει δημιουργηθεί για να «εξετάσει» πως θα καταστραφεί ότι δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν οι παλιοί μνημονιακοί. Ωστόσο ήδη είναι γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα κινείται περίπου σε 3 άξονες.


Ένας από αυτούς είναι το ζήτημα των μισθών. Αυτό που έρχεται για τους μισθούς των γονιών μας, αλλά και τους δικούς μας στο μέλλον, είναι νέες μειώσεις, καταργήσεις όλων των επιδομάτων, καθώς και πλήρη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Αυτό που μας περιμένει είναι μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ, και μάλιστα για όλα τη ζωή μας (κόβεται και η προσαύξηση στο μισθό ανά τριετίες). Πάλι κόβονται λεφτά από τις δικές μας τσέπες – δεν έφταναν ο ΕΝΦΙΑ, τα χαράτσια, οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων κλπ- για να τροφοδοτούν την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους τοκογλύφους.

Ο δεύτερος αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Η νέα μόδα προέρχεται από την «πολιτισμένη δύση» και ακούει στο όνομα ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, και όλα αυτά απόλυτα νομιμοποιημένα από το κράτος. Μερικά παραδείγματα είναι τα «mini jobs», τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» και οι «λευκές συμβάσεις». Ουσιαστικά πρόκειται για απασχόληση όταν θέλει ο εργοδότης και με αμοιβή που ορίζει ο ίδιος ή απασχόληση λίγων ωρών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Μέσα σε αυτά πρέπει να υπολογίζουμε και την μαθητεία (ΕΠΑΛ) ή τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας (ΓΕΛ) που πρόκειται για ανασφάλιστη και άνευ μισθού εργασία ανηλίκων! Με μία λέξη θέλουν να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δουλοπάροικους. Ακόμη έρχεται πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων , που σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος θα υπογράφει «προσωπικό» συμβόλαιο – θα αναγκάζεται δηλαδή να υποκύπτει στους εκβιασμούς του εργοδότη.

Ο τρίτος άξονας αφορά το ζήτημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Μπορεί η φθηνή προπαγάνδα γύρω από αυτό να εμπλέκει τους γραφειοκράτες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και των άλλων ομοσπονδιών, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι είναι οι τελευταίοι που θα επιχειρήσουν να αγγίξουν, αφού άλλωστε δεν τους δημιούργησαν και ποτέ κάποιο πρόβλημα. Στόχος είναι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των απλών εργαζομένων, το δικαίωμα να συζητάμε και να λύνουμε τα προβλήματα μας στις συνελεύσεις, η προστασία από την απόλυση λόγω συνδικαλιστικής δράσης, το δικαίωμα στην απεργία κ.α. Θέλουν χώρους εργασίας που οι εργαζόμενοι δεν θα συζητάνε μεταξύ τους, θα κάνουν ότι πει το αφεντικό ή ο διευθυντής και δεν θα σηκώνουν κεφάλι, οπού η λέξη αγώνας και δικαίωμα θα είναι άγνωστες.!

Αυτή είναι η κατάσταση που ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Ψίχουλα για μισθό και δουλειά, και τα δύο ΟΠΟΤΕ και ΑΝ θελήσει το αφεντικό, και κανένα δικαίωμα να αγωνιστούμε. Είμαστε η γένια που αν αφεθεί στη μοίρα που της επιφυλάσσει αυτό το σύστημα η μόνη διέξοδος θα είναι κρέας για τα πολυβόλα – νεκροί για τα κέρδη τους.! Πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από τους Γάλλους συμμαθητές μας, που από την προηγούμενη χρονιά δίνουν την δική τους μάχη και να αγωνιστούμε υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που με αγώνες έχουν κατακτήσει και που σε μια στιγμή προσπαθούν να τα καταπατήσουν. Να ξεσηκώσουμε τους εργαζόμενους και το λαό και να αγωνιστούμε μαζί τους ενάντια στην υπονόμευση των ζωών μας! Φτιάχνοντας επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολείο, συνεργαζόμενοι με τους καθηγητές μας, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε καταλήψεις και πορείες, να δώσουμε μία σκληρή μάχη, στην οποία θα μπούμε αποφασισμένοι και θα φτάσουμε μέχρι τέλους.

Η ταπείνωση που προσπαθούν να μας επιβάλουν πρέπει να γίνει η οργή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου